Sunday, August 06, 2006

Masa aku budak-budak -(Permainan Tradisi- Wau)

Layang2 atau wau ni memang aku minat gila2, aku punya passion utk main layang2 sejak zaman budak2 lagi...

1. Zaman kanak2 :- memang aku minat dari masa aku tadika lagi..kat kampung aku pun ramai yg main wau ni...masa darjah 2..masa kat kedai bapak aku..ada wau yang terputus tali dari kampung berdekatan jatuh betul2 depan kedai bapak aku..aku ambik wau tersebut....dan itu lah first time aku modified wau tu dari wau kucing jadi wau daun, tak nak bagi tuan asal dia kenal. Semenjak itu aku jadi terer buat wau sendiri dan wau yang paling besar aku buat ialah sepanjang kereta toyota GL bapak aku..Masa musim main wau aku ada wau bulan yang amat besar dab berbunyi(baung),,.masa sekolah petang biasanya aku akan naikkan wau pada waktu pagi..dan wau itu diturunkan bila balik sekolah..sometime aku tinggal wau bulan tu overnight...

2. Masa kat kampus...aku and my geng anjur Pesta wau kat ITM S alam..Tapi wau mesti berbentuk 3d...ini utk menguji kreativiti student2 kat ITM...banyak school yg masuk masa tu..dari School Of architecture, art & design dan 4-5 school yang hantar wakil....sempat 2 kali pertandingan je..lepas tu dah tak de..sekarang ni aku tak sure...tapi budak2 sekarang tak suka main2 wau lagi....

sekarang dah tak de masa lagi...but I'm really hate new type of kite which is imported from China..tak ada seni...

p/s : dulu masa aku kecik kulit aku putih...bahana terlalu minat main wau tengah panas..tu jadi tak berapa putih ..

7 comments:

Azhar Ahmad said...

Ummm kalau dari CHina tuhhh derang claim kite. Bukan wau.

~ GAB ~ said...

Masa aku kecik dulu Kudin, aku menjadi sanjungan kawan2 sebab pandai bab-bab buat barang permainan termasuklah ukir keris, senapang dari papan sekeping, buat sarang burung dari pelepah sagu, ccabe bbidah, layang2 dll.

But the irony is, aku tak suka main bebenda macam tu, buat untuk orang je aku suka... heh

kopi_o said...

Kudin,
Kenapa tak organize buat pertandingan wau/layang2 kat residential sekarang?

myberlingobox said...

betullah gab, masa aku kecik dulu aku suka main ca-plong,[permainan buatan sendiri] tahu tak apa dia?, buat pakai buloh letak kertas basah dalam tu dan tembak, sebenarnya aku tak pandai buat, harap sedara jer buat. Tapi yang aku terer main guli, memang aku selalu main tak kira petang pagi , siang malam, aku masih ingat lagi ada guli susu - pernah dengar tak >????guli ni kira aku punya luck-mesti menang punya..

kalau nak buat pertandingan wau tu kena carik tempat yang kuat angin, baru best-kat padang anggerik tuh ok tak ?

teringat dulu masa kecik, ada sepupu aku beli kapalterbang control, aku tengok dari jauh jer-takut nak mintak kat ayah aku, memang confirm tak dapat punya, last-last buat kapal terbang kertas jerrrrrr.......sedihhh...

~ GAB ~ said...

Aku sampai sekarang ni sedih lagi teringat sebab tak dapat helikopter yg pakai bateri tu... heheh. Ralat! Alah bukannya naik pun, sekadar pusing kipas. Aku dok dgn atok, dia tak paham jiwa.

Ca plong tu tempat aku panggil lain je, main le juga. Ada choice lain gak selain dari kertas, buah senduduk dgn buah "kenira".

Anonymous said...

best regards, nice info http://www.buy-jeep-tent.info/In-dash-cd-changer-bose-compatible.html 1 channel car amplifier cd player with car impact car audio speakers New carlisle chrysler Ativan delivered over night throughfedex no membership Cholesterol diet exercise Computer telephony integration solution Storage baskets for shelves e316 ringtones

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! film editing classes